COR Gromobran – Počeo sa radom Panel grada Valjeva

 

panel grada valjevaSeptembar, 2022.

Na sastanku održanom u prostorijama Centra za održiv lokalni i regionalni razvoj (COR) u Šušeoci, neposrednim prisustvom, kao i online učešćem putem Zoom platforme, konstituisan je Panel grada Valjeva (PGV), građansko, nepolitičko, telo za praćenje i nadzor lokalnog budžetskog procesa u gradu Valjevu.

 

Za koordinatora PGV izabrana je Jasminka Nedeljković, a za zamenika koordinatora – Slobodan Arsenijević.

Po strukturi članova, PGV predstavlja presek stanovništva grada Valjeva, tako što ga čine predstavnici mladih, penzionera, javnog sektora, preduzetnika i biznis sektora, poljoprivrede, sindikalnih organizacija, obrazovanja, kulture, medija, civilnog sektora (NVO i udruženja građana)...

Po konstituisanju PGV, učesnicima sastanka je Projekt menadžer projekta „GROMOBRAN“, podneo izveštaj o sprovedenim aktivnostima na njegovoj realizaciji. Pored podele štampanih informativno – edukativnih materijala prisutnima, učesnicima su predstavljena dva kratka video informativno – obrazovna filma (COR Gromobran i FUK – barijera korupciji), koji su pripremljeni za potrebe predstojeće društvene kampanje. Takođe, učesnici su obavešeni da je posle probnog perioda i sprovedenog testiranja, završena prva verzija zabavno – informativne – obrazovne internet budžetske igre (www.budzetirajmo.cor.co.rs), koja zainteresovanim licima omogućava da skockaju lokalni budžet onako kako oni misle da on treba da izgleda, predlože po njihovom mišljenju prioritetne projekte i da se lako i brzo nađu u ulozi „gradonačelnika“.

Nakon ovog dela, učesnici sastanka su razmatrali predloženi Plan rada PGV za period trajanja Projekta. Prva aktivnost PGV koja će ubrzo uslediti je sprovođenje online javne rasprave o završnom računu grada Valjeva za 2021. godinu u cilju započinjanja i uspostavljanja redovne javne debate u narednim godinama o izvršenju planiranog budžeta za prethodnu godinu, odstupanjima i snošenju odgovornosti nadležnih u lokalnoj upravi za neispunjenje planiranog! Zainteresovana lica mogu iskazati svoj interes za učešće u predmetnoj javnoj raspravi prijavom na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .

Zainteresovani mogu pogledati:

  1. P1 – Fotografije sa skupa
  2. P2 - Objavu u regionalnom nedeljniku “Napred”
  3. P3 - Objavu na portalu VAmedia
© Centar za održiv lokalni i regionalni razvoj, 2015. Veb dizajn: Dejan Beljić