Zaštita životne sredine

 

Zaštita životne sredine jedno je od bitnih pitanja, kako za budućnost naše dece tako i za sam opstanak planete. Zato je jedan od glavnih izazova sa kojim se suočavamo podizanje svesti kako građana tako i donosioca odluka o značaju ekologije.

Zaštita životne sredineZaštita životne sredine

Neki od uporedivih pokazatelja (Srbija reciklira ukupno tri odsto otpada, dok Austrija to čini sa 97 odsto štetnog materijala, a Švedska čak i uvozi materijal za reciklažu) upućuje da se, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, mora puno uraditi ukoliko želimo da se sa ovim izazovom uspešno izborimo.

 

Zaštita životne sredineZaštita životne sredine

Jedan od načina da i na nivou lokalnih zajednica optimalno odgovorimo ovom teškom izazovu je primena „zelene gradnje“. Pametna (zelena) gradnja predstavlja potencijal naše zemlje jer građevinarstvo čini 8 – 10% bruto društvenog proizvoda i zapošljava do 10% ukupne radne snage u državi.

Zaštita životne sredineZaštita životne sredine

Ona otvara nova radna mesta (u Evropi će u narednom periodu biti potrebno oko 2,5 miliona radnika koji su obučeni da rade po principima zelene gradnje), štiti životnu sredinu i zdravlje ljudi, smanjuje potrošnju energije, vode, resursa i generalno utiče na konkurentnost u oblasti industrije.

Zaštita životne sredineZaštita životne sredine

Izgradnja zelenih zgrada je do 15% skuplja od uobičajenog sistema gradnje. Time se, međutim, omogućavaju uštede do 40% vode, 20 – 50% energije i 70% otpada, a 15% je olakšano održavanje, 35% umanjena emisija ugljen-dioksida i 30% povećan je zdravstveni kvalitet življenja.

© Centar za održiv lokalni i regionalni razvoj, 2015. Veb dizajn: Dejan Beljić