26. jun – LOVA: završeno takmičenja studentskih timova o trošenju lokalnih budžeta

 

U prisustvu oko 70 učesnika, studenata i predstavnika Američke ambasade, donatora i sponzora, jedinica lokalne samouprave, preduzeća iz Kolubarskog okruga (KO), visokoškolskih institucija, nevladinog sektora i medija, u Centru za održiv lokalni i regionalni razvoj (COR) u Šušeoci održano je finale studentskog takmičenja na temu "Kako povećati i efikasnije trošiti lokalne budžete na primeru jedinica lokalne samouprave iz KO".
Takmičenje studentskih timova je jedna od aktivnosti u projektu "Trošenje lokalnih budžeta" koje COR, uz podršku Vlade SAD, realizuje u KO u okviru programa "LOVA - LOkalni VAljani budžeti". U finalu su se susrela dva studentska tima sa najbolje ocenjenim radovima u prvoj fazi i to: Tim A "Osečina - moje mesto" i Tim B "RRP3/Valjevo".
U zanimljivom trosatnom duelu timovi su u ograničenom vremenu realizovali različite aktivnosti kao što su: prezentovanje radova, naizmenično međusobno postavljanje pitanja i davanje odgovora, odgovaranje na pitanja Žirija takmičenja i davanje završne reči.


Na press konferenciji održanoj posle finala takmičenja, proglašena su tri prvoplasirana studentska tima i uručene su vredne novčane nagrade (45.000 dinara – prvoplasirani, 30.000 dinara – drugoplasirani i 15.000 dinara – trećeplasirani). Žiri je uz obrazloženje datih ocena po svakom kriterijumu ocenjivanja proglasio Tim "Osečina - moje mesto" za pobednika takmičenja. Treće mesto je osvojio tim "Budućnost Lajkovca". Uručene nagrade su obezbeđene zahvaljujući donatorima i sponzorima iz Valjeva.


Takmičenje je održano sa ciljem da se promoviše debata među mladima o temama koje su bitne za njihove lokalne sredine, kako bi se više zainteresovali i uključili u rešavanje problema sa kojima se suočavaju mesta u kojima žive. Takođe, članovi studentskih timova imali su priliku i da se predstave prisutnim predstavnicima iz biznis i javnog sektora i tako skrenu pažnju potencijalnih poslodavaca.

Zainteresovani mogu pogledati:

© Centar za održiv lokalni i regionalni razvoj, 2015. Veb dizajn: Dejan Beljić